zondag 9 september 2007

Vrijdag 7 september 2007, 12.03.11 uur
Ik ben met Tineke naar de allerarmste vrouwen van het dorp geweest. Tineke is ook een Nederlands meisje en is verpleegster en is hier een jaar aan t werk, ze gaat bijna naar huis en is dus allerlei projecten aan t afronden, zo ook vanochtend.
Deze armste vrouwen worden door het dorp negeert en worden nergens bij betrokken en ze hebben ook haast geen geld. Veel vrouwen sterven al op jonge leeftijd door ondervoeding of ziektes zoals malaria. Tineke heeft een heleboel muskietennetten gekocht en tegen een kleine vergoeding verkocht aan die vrouwen, zodat ze enige bescherming hebben tegen de muggen. Je zult wel denken, waarom geef je die netten niet, gewoon voor niets…nu ze er een heel klein beetje voor moeten betalen, geef je de mensen het idee dat het echt van waarde is wat ze van je kopen. We zijn langs de hutjes gegaan om te controleren of de netten ophangen en niet gebruikt worden voor iets anders en of ze goed ophangen, want bij sommigen hingen ze te hoog, zodat de muggen er nog gewoon onderdoor kunnen gaan. En dan is het vol in die hutjes: een heleboel potten en pannen, een haardvuurtje brandend, eten, een muskietennet, een matje en nog een aantal lappen. Ze vonden het wel interessant dat we op bezoek kwamen! Rechts op de foto zie je een aantal afgevreten maïskolven, ik vroeg me af, waarom die niet gewoon weggegooid werden, maar…die gebruiken ze als wc papier! In de hutjes zelf was het vrij schoon, de mensen hebben tot op zeker hoogte wel enig idee van hygiëne.
We zijn een heleboel hutten langs gegaan en er kwamen steeds meer kinderen achter ons aan. Er waren er zelfs die op houtskool zaten te sabbelen, we hebben even verteld dat dat niet echt gezond is! Wel mooi om te zien, dat de kinderen spelen met fietsbanden, een kokosnoot als voetbal en stukjes hout om mee op de grond te slaan.
En straks gaan we naar de markt! Dat is vast weer een nieuw avontuur!
Zoals je ziet, zag het op de markt letterlijk zwart van de mensen.
Oja die arme vrouwen van vanochtend gaan aan t einde van de middag naar de markt om de kruimels van de grond op te vegen.
Sarin, bedankt voor jullie sms en voor t bellen naar mama!
Tot gauw,
liefs een verwonderende juf uit Ghana.mijn mobiele nummer is: 0023274761147

Nog ff als jullie post naar me sturen kan dat gewoon zoals op mijn blog staat, maar bij een pakketje moet je echt even de naam van Rahman vermelden, want dan mag hij ze meenemen, want ik ga niet steeds mee naar Tamale, waar de post aan komt:
Nicole Constandse
C/O R.A Yakubu (Project Share)
PO Box 2403 TL
Tamale (N/R)
Ghana