zaterdag 12 januari 2008

En als de boot klaar was voor vertek gingen de slaven door de 'door of no return' op weg naar Zuid Amerika om daar op de plantage te gaan werken. Misschien heb je wel eens gehoord van de driehoeksreis: De schepen gingen vanuit Nederland naar Ghana om slaven op te halen en dan voeren ze naar Suriname en vandaaruit namen ze stenen of slaven mee terug....ja precies in een driehoek werd er gevaren!
Ook hier was je als blanke toch wel bijzonder, maar je ziet er hier meer dan in t noorden. Ze vroegen elke keer naar je naam en op een gegeven moment zei Paul, nadat hij het bijna zat was, maar dat ie Marco van Basten heette.


Het was goed om met mama en Paul samen te zijn, om ff weg te zijn uit Gushegu, om nieuwe inspiratie en ideeen op te doen (Sarin, de krijtjes gaan gebruikt worden) en dat is zeker gelukt en ook weer om een heleboel te leren over een bijzonder land!

Oja, mam wat zag je er goed uit toen je naar huis ging, houd dat vast! Neem deze vakantie als een bijzondere herinnering mee bij alles wat je doet!

Oja, broer, het was genieten, bedankt voor t kletsen, je humor, je maffe dingen, het kletsen in je geweldige Engels en al t andere en veel succes in je klas ennne... relaxed!

Nee, we willen geen taxi, we lopen wel, niet alle blanke mensen gaan in een taxi!

Na een week zijn we met de bus naar Accra gegaan, daar hebben we weer heerlijk rijst met gegrilde kip gegeten en toen afscheid genomen, jaaaaa ik mis jullie! Daarna ben ik nog 2 dagen in Accra gebleven, want het strand is toch wel heerlijk, maar niet zo mooi als in Cape Coast. Ik ging met de taxi naar het strand en dan ging ik in een volle taxi zitten, zodat ik als laatste werd afgezet, maar wel door de hele stad werd vervoerd. Accra is echt een megastad vol met bussen, taxi's, auto's en rondschreeuwende mensen. Het is best modern. Oja, Paul, k ben nog langs het stadion gereden, wel groter dan in Tamale en k heb ook gezien waar de president woont. Na 2 dagen ben ik met de bus teruggebust naar Tamale, daar overnacht en toen de volgende ochtend boodschappen gedaan, ja mam, je weet nu waar en toen met de middagbus terug naar mijn dorp en weetje het is fijn om hier weer te zijn!

Mam en Paul als jullie me missen, maak je maar ff de Jolof rijst, dan kun je weer lekker terugdenken aan alle mooie momenten:

Doe een flinke scheut olie in een grote pan, gesnipperde uien erbij, een klein blikje tomatenpureee, rijst, een bouillonblokje, in stukken gesneden kool, sperziebonen, zout en nog wat kruiden en zoveel water dat alles onder water staat en dit hele zooitje laten droog laten koken. Oja je kunt er vlees doorheen doen, maar je kunt er ook gewoon kippenpootjes bij eten.

Eet smakelijk!

Thanks 4all, een fijn weekend en succes weer met werken,

liefs joef!

Geen opmerkingen: