zaterdag 12 januari 2008

Kaape de Koost aan de kust... dat betekent visserij!
Het was echt zo genieten: zon, een strand met palmbomen, een zee met golven en gewoon lekker samenzijn, beetje heel veel bijkletsen en wat een verschillen zijn er tussen culturen!
We zijn ook naar Cape Coast Casstel geweest, dat was een slavenfort van de Britten ten tijde van de WIC. Er werden slaven verhandeld en vervoerd naar Zuid Amerika. Ook de Nederlanders hebben hier slaven verhandeld, maar bij fort Elemina, een stadje verderop. Het was echt heel indrukwekkend. Deze foto is genomen in een gevangenis en de slaven wilden proberen te ontsnappen, maar ze waren vastgekekend en dan gingen ze over de grond schuren in de hoop dat ze de boeien los kregen en zo wilden ze aan hun dood ontsnappen.

Het fort werd aangevallen door de Portugezen (die waren heel sterk op zee), dus bewaking was nodig.
Cape Coast Casstle
Het kasteel is eerst gebouwd met hout door mensen uit Zweden, later is het met steen overgebouwd.
De slaven werden uit Ghana gehaald, maar ook uit de buurlanden en geruild met de lokale bevolking tegen wapens, die het haast niet meer deden en kourischelpen. De mannen werden van de vrouwen en de kinderen gescheiden in kleine vertrekken met een klein raampje opgesloten. De Engels deden ook aan verspreiding van het Anglicaanse geloof, zo dachten ze dat ze goed werk deden! De kinderen konden naar school, die nu gebruikt wordt als bibliotheek.
Het is een soort stad geweest, je ging als soldaat vanuit Engeland of Nederland werken in Cape Coast voor een bepaalde periode om zo geld te verdienen.